fredag den 27. juli 2018

En hilsen fra Sommerlandet


Og Stjernens Navn var Malurt

Her er manden der med et skummelt smil huggede sine egne ben og arme af og havde en mekanisk bøddel til at snuppe højrearmen og hovedet.

Og her er manden der med et forlegent og undskyldende udtryk i det smalle hvide hoved malede sig selv til mel. Han var i forvejen ikke meget andet end skind og ben. En mekanisk møllersvend fik til opgave at fuldende arbejdet.

Her er også manden der filerede sig selv, som med en lille elegant, let krummet og barberbladsskarp filerkniv skar sig selv ud i fileter, lige for børnene og børnebørnene til at tage op og lægge på panden. En mekanisk slagtersvend stod for fileteringen af den øverste højre side af ryggen. For den slags havde børnene ikke forstand på. Eller de var for fine til det. De kunne lige klare at smide fileterne på panden, mens faderen henholdsvis bedstefaderen, stille og kridhvid i hovedet efter blodladningen, sank forover, knaldede panden i køkkengulvet og langsomt udåndede. Og så blev der ellers stegt så røgen væltede ind i stuerne og alle vinduer måtte slåes op på vid gab. Tungen, som et af børnene skar ud af munden på farfar og som ikke kunne bruges til noget, smed det yngste barn, efter at have leget lidt med den, ud i haven, hvor hunden straks kom og guffede den i sig. Knoglerne huggede svigerdatteren ud til kødben og lagde dem i fryseren, at hunden ikke skulle foræde sig.

Men historien om de tre ivrigt selvmutilerende mænd har den måske noget fortænkte pointe, at manden der malede sig selv til mel led af ergotisme, fordi han igennem længere tid havde været gæst på godset Vrange og her havde spist det meldrøjeforgiftede brød, følgelig havde giften ergotin i kroppen, længe havde haft alle de sædvanlige symptomer på sygdommen og nu gik rundt som en livsfarlig ret, en dødelig anretning, et giftigt måltid, der dog ikke, som følge af mandens ekstreme magerhed, vakte så manges appetit; end ikke de fede kvinder, der forså sig på ham, fik lyst til at æde ham. Det var først da en dygtig bager, ved en beklagelig fejltagelse var kommet til at ælte melet fra hans knogler ind i femogtredive store kommenskringler, som var blevet spist af femogtredive sultne børn på en skovtur i Dyrehaven, at det dødbringende resultat af selvsøndermalingen blev åbenbart: i skovbunden, blandt undrende kronvildt, og allerede næste dag var i alle landets aviser og på skærmen.
Liden tue kan vælte stort læs, som man siger. Hvilket er så sandt som det er sagt.

De tre mænd der således bragte sig selv af dage og beredte sig selv som i et af tilfældene et særdeles giftigt måltid for mennesker i alle aldre var, hvad læseren formentlig allerede forlængst har gættet, digterne Elend, Iffland og Uhland. Med Jesus Kristusagtig konsekvens og offervilje afleverede de deres eget legeme til offentlig bespisning. Forsigtighed ved altergang indskærpedes derfor i alle landets kirker.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar